Medisch Pedicure Hélène
Voel je goed met pedicure aan je voet
Bel: 06-53942534

Kindervoeten verdienen alle aandacht

*Gezonde babyvoetjes

Het begint al in de wieg. Baby’s trappelen met hun voetjes en trainen zo hun spieren. Zorg dat je groei niet belemmer door te strakke sokjes of te kleine slofjes. De bewegingsvrijheid is het belangrijkste. Laat ze zoveel mogelijk rondkruipen en lopen op blote voetjes. Dat helpt bij de ontwikkeling van het spierstelsel en stimuleert de groei.

 

*De eerste schoentjes waar let je op

Peutertjes gaan zelfstandig lopen tussen de 12 en 18 maanden. Als ze de eerste wankelende stapjes zetten dan wordt het tijd voor de eerste echte schoenen. Kindervoetjes veranderen vaak van vorm omdat de voetbotjes zich nog moeten ontwikkelen. De gewrichtjes zijn nog soepel. Juist daarom is het zo belangrijk dat kinderschoenen vanaf het begin de juiste maat en goede pasvorm hebben.

 

*O-benen is een normaal verschijnsel

Kinderen die leren lopen, doen dat in de regel met platvoeten en O-beentjes. Dat is geen reden tot ongerustheid. Het is juist een voordeel omdat ze dan steviger op de vloer staan. De stand van de beentjes verandert continu. Vanaf het 2de of 3de jaar draaien de knietjes naar voren en kan de O-stand zelfs veranderen naar de X-stand. Vanaf 5 tot 7 jaar zal de beenstand zich doorgaans vanzelf weer corrigeren. Dan verdwijnen in de regel ook geleidelijk de platvoetjes. Rond het 16de  jaar is het voetskelet volgroeid. Ongeveer 10% van de kinderen heeft tussen het 7de en 12de jaar nog steeds platvoeten. Wanneer dit gepaard gaat met klachten zoals pijn, vraag dan je huisarts om advies over eventuele correctiemogelijkheden.

 

*Wat is groeipijn?

Kinderen tussen hun 5de en 7de jaar hebben wel eens last van groeipijn. Ze klagen dan over een zeurende pijn in beide onderbenen, knieën of in de scheenbenen. Over de oorzaak van groeipijn zijn de meningen verdeeld. Aangenomen wordt dat het te maken heeft met groei spurts. Groeipijn komt en gaat in vlagen, vooral ’ s nachts. Een lichte massage helpt. En een warme kruik doet ook vaak wonderen. 

*Goede zorg voor kindervoetjes is minder zorg later.

Controleer regelmatig de schoenen van uw kind. Neem de klachten zoals pijn in de voeten of benen altijd serieus. Aandacht besteden aan kindervoeten voorkomt veel problemen later. Voetklachten op latere leeftijd zijn vaak terug te voeren naar verkeerd schoeisel in de kindertijd.

Dat voet problemen zijn aangeboren is een FABEL. Ze zijn zelden aangeboren. Verkeerd schoeisel is bijna altijd de veroorzaker van pijn en ongemak van de voet. 70% van alle voetproblemen komt door slecht zittende of te nauwe schoenen, verkeerde zolen en overbelasting van de gewrichten.

 

*Ruimte voor de groei en waar let je op bij kinderschoenen?

Kinderen groeien snel uit hun schoenen. Loop elke 3 maanden even langs een schoenenwinkel om de maat van beide schoenen te controleren. Bij de pedicure kunt u ook terecht en ze kan u precies uitleggen waar u op moet letten en eventueel de maat van de voeten voor u opmeten en uittekenen zodat u dat mee kan nemen en op de binnen zooltjes van de schoenen kan leggen zodat u zeker weet dat de maat van de schoen goed is. Geen enkele schoen van de zelfde maat is gelijk en zo weet u zeker dat u de goede schoen in breedte en lengte heeft.

Kinderschoenen moeten zacht en soepel zijn. De schoen moet de voet omsluiten zonder druk of knelpunten. Zowel de lengte als breedte is belangrijk. Te smalle of te kleine schoenen staan een goede ontwikkeling van de kindervoet in de weg. Hou bij de aankoop van nieuwe schoenen rekening met een centimeter extra spelling. LET OP: te veel teenruimte is ook niet goed.

 

*Handige Tips
-koop kinderschoenen altijd in de middag als de voetjes wat dikker zijn
-kies voor schoenen met soepele zolen die meebuigen en terugkeren in de oorspronkelijke vorm
-let op voldoende ruimte voor de tenen. Ze moeten vrijuit kunnen bewegen
-meet regelmatig of de schoenen en sokken nog passen
-pas op voor te gladde zolen
-wacht niet tot de schoenen versleten zijn
-kies bij voorkeur leer dat ademt beter dan plastic of kunstleer
-laat ze geen 2de hands schoenen dragen die zijn al voorgevormd door de eerste eigenaar.
-neem bij aanhoudende klachten altijd contact op met je huisarts.